Shortlist Zaanse Natuur- en Landschapsprijs

De Zaanstreek heeft prachtige natuur. Wie geniet er nou niet van het typerende Zaanse slagenlandschap? Heel veel organisaties en individuele vrijwilligers zetten zich er actief voor in om de Zaanse natuur en het Zaanse landschap zo mooi te houden.  De Bredenhofstichting wil deze vrijwilligers graag in het zonnetje zetten en waarderen voor hun grootse inzet. Daarom is de Zaanse Natuur en Landschapsprijs in het leven geroepen.

Individuele kanshebbers

Er is een categorie voor individuele vrijwilligers en voor organisaties. Tijdens het juryberaad zijn heel wat namen van personen over de tafel gegaan. Uiteindelijk zijn er vier namen op de shortlist beland. In willekeurige volgorde zijn de volgende personen door de jury genomineerd: 
Els Floris is bestuurslid en gids bij de Poelboerderij in Wormer en wetlandwacht voor de Vogelbescherming in het Wormer- en Jisperveld. 
Rolf Surink duikt bijna overal op als natuurvrijwilliger en bleef zich ook in coronatijden hard inzetten voor de Zaanse natuur, met name in de Kalverpolder. 
Dirk-Jan Booij is ook gids bij de Poelboerderij en verder is hij trilwacht en al sinds de jaren zeventig actief, onder andere om het Guisveld te behouden. 
Jaap van Harlingen is vooral in ‘de noord’ actief, en je kunt hem dikwijls vinden langs de Crommenije of in de Krommenieër Woudpolder. 
De jury denkt dat alle kandidaten de ZNL-prijs verdienen!

Uitreiking

Maar, slechts één kandidaat kan er met de hoofdprijs vandoor gaan.

De winnaar krijgt uit handen van Ron Sman een prachtig beeldje, een wisseltrofee, dat door Joke Konijn is gemaakt en natuurlijk de eeuwige roem! 

De bekendmaking én uitreiking vinden rond 16:00 uur plaats tijdens de feestelijke Zaanse Natuurmarkt op zaterdag 8 juli bij de stadsboerderij in het Darwinpark in Zaandam