Jury en secretariaat

Juryvoorzitter Paul Laport, directeur van het Zaans Natuur en Milieu Centrum.

In 1971 ben ik geboren in Goes. Daarna heb ik als kind gewoond in het dorp Andijk, en als student in Amsterdam. Sinds 2002 woon ik in Zaandam. Ik geniet er erg van om met mijn fiets door het landelijke gebied te trekken. Het is prachtig om door het slagenlandschap heen te fietsen en ondertussen scholeksters, grutto’s, lepelaars en zo af en toe een ooievaar te mogen zien.

Nadat ik bijna tien jaar actief was in de lokale politiek, ben ik in 2019 directeur geworden van het Zaans Natuur en Milieu Centrum (ZNMC). In normale tijden ontvangen wij ruim 150 duizend bezoekers op onze locaties. Een van onze doelen is om Zaankanters meer bekendheid te geven over onze prachtige leefomgeving. Want wie meer weet over het Zaanse landschap, gaat er vanzelf ook ontzettend veel van houden!


Els Lenting is beleidsadviseur natuur&landschap bij de gemeente Zaanstad. Eerder was Els betrokken bij het gebiedsproces in de Kalverpolder, waar samen met o.a. provincie Noord-Holland, HHNK, Staatsbosbeheer, de stichting Kalverpolder en de Zaanse Schans fors geïnvesteerd is in de natuur-, water-, recreatie- en landschapswaarden. Els begeleidt momenteel de ontwikkeling van de gebiedsvisie polder Westzaan, een initiatief van Zaanstad in samenwerking met de provincie.


Jamie Jenner (1990) is een geboren Zaankanter en komt uit Wormer. Na de middelbare school ging ze naar de Vrije Universiteit in Amsterdam waar zij in 2014 afstudeerde als bioloog met een specialisatie in ecologie en wetenschapscommunicatie. In 2016 begon ze als boswachter publiek bij Staatsbosbeheer voor het team Veenweiden.

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nerderland; 273.000 ha. in totaal. Het werkgebied van het team Veenweiden bestrijkt bijna 5.000 ha. verspreid over heel Laag Holland. Een groot gedeelte van de gebieden ligt in de Zaanstreek. Waaronder gebieden rondom het Alkmaardermeergebied, maar ook de bijzondere Natura 2000-gebieden zoals de Kalverpolder, het Oostzanerveld en de polder Westzaan. Sinds begin jaren ’80 is de werkschuur van het team boswachters gevestigd aan de Middel in Westzaan.

In haar rol als boswachter publiek houdt Jamie zich met name bezig met de communicatie rondom de werkzaamheden, het organiseren van educatieve excursies en evenementen, is ze af en toe te zien in de (lokale) media, heeft ze de verantwoordelijkheid voor de recreatieve voorzieningen in de gebieden en heeft ze direct contact met de vele betrokken vrijwilligers (bijna 250 binnen het gehele werkgebied).


Roeland Helfensteijn (1977) is geboren in Zaandam en sinds 2009 actief als 1e graads biologiedocent aan het St. Michaël College.

Voor het creëren van meer bewustwording van de natuur door de leerlingen heeft hij een natuurproject opgezet in samenwerking met Stichting Kalverpolder. Jaarlijks is hij verantwoordelijk voor dit project waarbij leerlingen ecologisch onderzoek doen in dit mooie veenweidegebied achter de school.

Naast zijn werkzaamheden als docent biologie is Roeland ook actief als vrijwilliger bij de Werkgroep Roofvogels en Uilen in de Zaanstreek. Voor deze werkgroep houdt hij zich bezig met nestlocaties voor torenvalken en kerkuilen in de regio Krommenie/Krommeniedijk.