Dé proeflocatie voor groene zorg
Lucht. Wij doen van alles om de lucht in en rondom onze locaties te verbeteren. We monitoren de lucht met sensoren. Binnen hebben we met de Universiteit van Leiden en Wageningen Universiteit speciale planten geplaatst die voor een optimaal binnenklimaat zorgen. Ook buiten hebben we speciaal hiervoor geteelde luchtzuiverende planten (zoals heesters) neergezet.Licht. Wij onderscheiden ons van andere zorginstellingen omdat wij inzetten op activiteiten in de buitenlucht. Mensen hebben immers zonlicht nodig. Daarom organiseren wij samen met Stichting Gezond Natuurwandelen bijvoorbeeld een wekelijkse gratis natuurwandeling voor alle Zaankanters onder begeleiding van een natuurgids (https://www.gezondnatuurwandelen.nl). Op onze afdelingen, waar mensen vanwege hun medische conditie maar beperkt naar buiten kunnen, hebben wij daglichtlampen die het daglicht simuleren.
Planten. Wij doen heel actief aan moestuinieren en ecologisch tuinieren met onze bewoners en vrijwilligers. Bekend zijn bijvoorbeeld onze daktuin, bijentuin, vlindertuin en vogeltuin. Op deze manier zijn onze locaties oases van groen geworden in een stedelijke omgeving.
Dieren. We zijn niet alleen op deze wereld. Daarom zetten wij ons zeer actief in voor dieren in de zorg. Wij vechten in onze branche voor versoepeling van de regels over huisdieren. Waar de meeste instellingen huisdieren verbieden stimuleren wij het juist. Niet alleen huisdieren zijn meer dan welkom, ook wilde dieren krijgen bij ons een veilige pleisterplaats. We hebben vijf bijenvolken en meer dan 250 vogelkasten op onze locaties. We werken hierin samen met de Vogelwacht Zaanstreek.
Duurzaamheid. Wij laten zien dat duurzaamheid heel goed past in de zorg. Wij hebben meer dan 500 zonnepanelen, 36 warmtepanelen, gebruiken elektrische auto's voor ons vervoer, kopen de ingrediënten voor onze maaltijden (elke dag meer dan 500 maaltijden) zoveel mogelijk lokaal en duurzaam in; composteren al ons voedselafval, doen mee met een pilot voor het recyclen van incontinentiemateriaal en vervangen actief onze single-use plastics door hernieuwbare materialen. Wij blijven daarnaast steeds op zoek naar nieuwe manieren om de zorg verder te verduurzamen. Met meer dan 1500 bewoners, medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers maken deze verduurzamingsmaatregelen een behoorlijk verschil!
Beleving. Uiteindelijk kunnen we de stedelijke natuur alleen beschermen als deze nog meer in de harten van mensen komt. Daarom werken wij met onze partners zoals het Zaans Natuur en Mileucentrum aan de beleving van het Zaanse groen. We organiseren samen exposities, lezingen en activiteiten; we zetten wandelroutes uit; hangen vogel- en vlinderhuisjes op in de hele wijk; we zijn ook een locatie voor natuuronderwijs van de lokale kinderopvang en school.Ieder jaar komen honderden vakgenoten bij ons op bezoek om te kijken hoe ook hun zorgorganisatie een bron van biodiversiteit kan worden. Niet voor niets gaat Zaanstad nu beginnen met het opnemen van de eis dat elke Zaanse zorgorganisatie aandacht moet hebben voor duurzaamheid en groen.Uiteraard zijn die bijeenkomsten tot nu toe steeds op onze locaties geweest.
Doelstelling
Wij willen Zaanstad groener en gezonder maken voor mens én dier. Pennemes en Het Mennistenerf vinden dat zorgorganisaties bij uitstek geschikt zijn om een drijvende kracht te zijn in de strijd voor meer natuur en dieren in de stad. Onze organisatie is daarom landelijk en regionaal dé proeflocatie voor groene zorg. Er zijn meer dan 70 wetenschappelijke studies bij ons uitgevoerd over de heilzame werking van een natuurlijk gezonde leefomgeving. We proberen een voorbeeld te zijn voor andere maatschappelijke organisaties en werken samen met wetenschappers, groene organisaties (zoals het ZNMC, IVN, Staatsbosbeheer en Landschappen Noord-Holland) en de overheid (gemeente Zaanstad, provincie NH en ministerie van VWS) om de zorg een positieve kracht voor onze natuur en biodiversiteit te maken. We zijn bijvoorbeeld ambassadeur van de Green Deal Duurzame Zorg, koploper van het programma Grijs, Groen en Gelukkig en etalageproject van het Zaanse Klimaatakkoord.