Ik doe mijn werkzaamheden omdat het prettig voelt om in de natuur en het landschap van de Zaanstreek te wonen
Hans Lalk is geboren 17-11-1942 in Amsterdam en in 1974 afgestudeerd aan de Technische universiteit Delft, ir. architectuur, stedenbouw en landschapsontwikkeling. Loopbaan: projectontwikkelaar Merenwijk te Leiden – bouwen in het groen-; in Amsterdam als ambtenaar projectleider voor de Pijp, daarna bij Algemene woningbouwvereniging projectleider stadsvernieuwing; tenslotte landelijk projectontwikkelaar ouderenhuisvesting bij Woonzorg Nederland.
Op 1 december 1980 ben ik vanuit Amstelveen in Nauerna komen wonen. Sinds 3 jaar namens Jeugdzorg mentor van een kind en daarmee van een (gescheiden) familie, die ik onder meer met succes liefde voor natuur en landschap bijbreng.
Initiatief van geregistreerde activiteiten; in eerste instantie vaak met KMZ en MNH, later ook met andere organisaties en veelal samen met andere actievelingen uitgewerkt. Van het voor-digitale tijdperk heb ik herinneringen, maar te weinig gegevens om te vermelden.
1. Vanaf 1983 tot 1993 – vergeefs – de aanleg en uitbreidingen van de stortplaats in de Nauernasche polder proberen te voorkomen.
2. Vanaf 1987 met succes gepleit voor aanleg van riolering in Nauerna, met voorheen sterke verontreiniging van het slootwater. Daarbij is ook een gasleidingnet aangelegd.
3. Tijdens de jaren tachtig en negentig deelname aan de werkgroep ruimtelijke ordening van KMZ, waarbij ondermeer sterk gemaakt tegen de ‘weg buitenom’ in de Polder Westzaan, langs Westerkoog. (niet op eigen initiatief)
4. Vanaf 1990 initiatief en organisatie van de schaatstoertocht Rondom de Watertoren, 45 km door het landelijk gebied van Assendelft en Westzaan, ook ter bewustwording van het prachtige landschap.
5. Vanaf 1993 overleg gevoerd met Afvalzorg over sluiting van de stortplaats en inrichting van het terrein als natuur- en recreatiegebied. Daar is sinds 2013 een overeenkomst over.
6. 1998, oprichting Belangengroep Nauerna.
7. 1998 tot 2002, met succes ontwerp bestemmingsplan Westzanerpolder bestreden, ondermeer met schaduwbestemmingsplan en leidraad ‘Een Optimale Balans’. Bestemmingsplan is hierop aangepast, maar helaas onvoldoende.
8. Vanaf 1999 met redelijk succes geijverd voor een groen buffergebied ten noorden –polder Westzaan– en ten zuiden -Westzanerpolder– van de Westzanerdijk onder de naam ‘Zaans Groen’. De Polder Westzaan was toen nog niet strikt beschermd gebied en Zaanstad zocht naar nieuwe woninglocaties.
9. Vanaf 2004 geijverd voor afsluiting van het pad in Nauerna aan de westkant van de Nauernasche vaart voor gemotoriseerd verkeer. Na 7 jaar is de afsluiting gerealiseerd, helaas niet voor motorfietsen.
10. Vanaf 2005 geijverd voor het betrekken van de weidestrook tussen zijkanaal D en toekomstig Park Nauerna bij dit park, als natuurlijk bloem- en kruidenrijk grasland, hierna genoemd ‘De Groenstrook’. Afvalzorg is bereid de Groenstrook te kopen, maar de realisatie stagneert tot op heden.
11. Vanaf 2005 geijverd voor een rustig struinpad onder aan de noordkant van de Westzanerdijk; dit pad is opgenomen in het Groen- en Waterplan van Zaanstad en in het plan van HHNK ter verbetering van de Westzanerdijk. Het voorstel is een alternatief voor plannen van de gemeente voor een pad door De Reef en de Assendelverpolder, als te storend voor de kwetsbare natuur; hiervan is tot nu toe afgezien.
12. 2006, met succes de komst van een ‘varkensflat’ in de Westzanerpolder tegengehouden.
13. Vanaf 2007 vergeefs gestreden tegen, achtereenvolgens, uitbreiding kolenopslag en oprichting olieterminal en containerterminal in Westpoort.
14. In 2009 een adviesnota aan Zaanstad gemaakt over behoud van de landschappelijke recreatieve en natuurwaarden van de omgeving van de Westzanerdijk, tussen Westzaan en Nauerna.
15. In 2009 wordt niet beschermd vogelweidegebied tussen Nauernasche Vaart, Zaandammerweg en N246 verkocht aan een projectontwikkelaar, die een hoek wil bebouwen en de rest als jachtgebied ziet. Het gebied zonder naam noem ik sindsdien De Nauernase Venen, inmiddels een gevestigde naam. De ontwikkeling wordt hard bestreden met uiteindelijk fantastisch resultaat. Zaanstad heeft het gebied in 2016 aangekocht en het beheer aan Landschap Noord-Holland overgedragen. Sinds eind december 2016 zijn de Nauernase Venen gekwalificeerd als Nationaal Natuurnetwerk. Een bekroning van de intensieve activiteiten samen met LNH. Nu moeten de venen nog echte natuur worden, door periodieke vernatting en zonder natte mest.
16. 2010, na klachten uit Nauerna en Westzaan over stank uit Westpoort zijn 2 meetstations ingericht.
17. Vanaf 2010 overleg met Zaanstad over aankoop en restauratie van het molenhuis van de vroegere molen De Pauw. Na 2013 een daverend succes geworden door de restauratie en bovendien de herbouw van molen De Pauw.
18. 2010, notitie aan MNH over betekenis van Natura 2000 voor Zaanse en veenweidegebieden.
19. 2011, zienswijze op concept beheerplan natura 2000-gebied polder Westzaan.
20. Vanaf 2011 zienswijzen over ligplaatsen in Zijkanaal D, landschappelijke implicaties.
21. 2012, paper Leefbaarheid in het Noordzeekanaalgebied gemaakt met thema’s recreatie, cultuur, landschap en natuur. In 2014 vervolgnota. Beiden besproken met
22. Vanaf 2012 met succes bij de rechtbank en de Raad van State 2 windturbines bestreden, die in het toenmalige toekomstige Park Nauerna op de verkeerde plek zouden moeten verschijnen.
23. 2012, natuur en landschapsadvies over vo Bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft.
24. 2012, notitie ‘Zaanse natuur kwijnt weg en het gemeentebestuur heeft geen gepast antwoord’.
25. 2013, zienswijze op ontwerpbestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft met uitgewerkte voorstellen voor beeldkwaliteitsplan en thema’s natuurwaarden en recreatie steviger te onderbouwen en van strictere regels te voorzien. Met enig succes.
26. Vanaf 2013 tot heden overleg gevoerd met Afvalzorg, de gemeente en landschapsarchitect over inrichting van Park Nauerna op de stortplaats Nauerna.
27. Vanaf 2013 tot heden overleg gevoerd met de gemeente en landschapsarchitect over inrichting van Park HoogTij, tussen het bedrijventerrein en de Westzanerdijk.
28. Vanaf 2014 geparticipeerd in de ontwikkeling van een nieuwe recreatiekaart ‘Tussen IJmond en Zaanstad’.
29. 2014, zienswijze op Ruimtelijke structuurvisie Zaanstad, i.h.b. om vast te houden aan voorwaarden voor het hoogwaardige landschappelijke open en industrielandschap.
30. Vanaf 2014 vanuit Hart voor Stad ‘Nota Zaanstad 2041’ in het kader van MKZNSTD.
31. Vanaf 2015 verzet met succes tegen een enorm kunstwerk op Park Nauerna, 50 meter breed en 35 meter hoog.
32. 2016, recreatieplan gemaakt: ‘Rondje Noordzeekanaalgebied’, diversiteit van landschap, bedrijvigheid en natuur in en om het Noordzeekanaal en IJmond.
33. 2016 tot heden, overleg met HHNK in verband met versterking Westzanerdijk, advisering over natuurwaarden, landschappelijke optimalisering en recreatievoorzieningen.
34. 2017, zienswijze Groen- en waterplan Zaanstad.
35. 2018, zienswijze ontwerp Omgevingsvisie NH2050
36. 2020, vereniging ‘leefmilieu Westpoort’ in Halfweg opgericht met ondermeer bescherming van landschap en natuur.
37. Vanaf 2020, vereniging in Westzaan in oprichting, ‘bewonersgroep HoogTijdLeefbaar’ met ondermeer bescherming van landschap en natuur.
38. Vanaf 2020 met deze organisatie en Zaanstad plan ontwikkeld voor vergroening van bedrijventerrein HoogTij, het ‘Groenplan’. Dit plan wordt thans uitgevoerd.
39. 2020, zienswijze op ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ in het kader van plan-mer-procedure Zaanstad.
40. Voorjaar 2021, zienswijze op vierde herziening bestemmingsplan Bedrijven Zuid, met thema verdubbelde bouwhoogte in bedrijventerrein HoogTij. Bij doorgang zullen 30 meter hoge gebouwen vlakbij de Polder Westzaan een grote invloed kunnen hebben op de habitat in de polder en het landschap verpesten.